Η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο: Μύθος ή Αλήθεια;

glass jars and ceramic cup on wooden coaster

Μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές διατροφής που θα ακούσει κάποιος μόλις πρωτοδιαγνωστεί με καρκίνο, είτε από επιστήμονες υγείας, είτε από γνωστούς και συγγενείς είναι: «Κόψε την ζάχαρη» ή «Η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο». Πόσο αληθής είναι μία τέτοια άποψη; Υπάρχει λόγος στέρησης σε μία τόσο δύσκολη φάση της ζωής του ασθενούς;

Η ζάχαρη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που αποτελείται από γλυκόζη, όπως και όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες. Η γλυκόζη αποτελεί πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τα καρκινικά. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος για της επικράτησης της παραπάνω άποψης. Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί μία μεγάλη ομάδα τροφίμων από την διατροφή του ασθενούς, η οποία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και βασικά τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και γαλακτοκομικά. Ωστόσο, περιορίζοντας την πρόσληψη γλυκόζης δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι περιορίζεται και ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Πολλές είναι οι  αλλαγές συμβαίνουν στις διατροφικές συνήθειες και στην όρεξη των νοσούντων από καρκίνο, είτε λόγω θεραπειών, είτε λόγω άλλων συμπτωμάτων, σωματικών και ψυχικών. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανορεξία και η δυσκολία κατανάλωσης τροφής είναι τόσο σοβαρή, οπότε το να βρεθούν τρόποι να σιτιστούν οι ασθενείς προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες θερμίδες και πρωτεΐνη είναι πρωτίστης σημασίας. Η κατανάλωση τροφίμων με γλυκιά γεύση σε πολλές περιπτώσεις είναι αποδεκτή από τους ασθενείς και μπορεί πολλές φορές να σταθεί σωτήρια, αφού μπορεί να ανεβάσουν το θερμιδικό περιεχόμενο, να διευκολύνουν τους ασθενείς να καταναλώσουν άλλα τρόφιμα, αλλά και να προκαλέσουν μία παροδική ψυχολογική ανάταση. Σίγουρα, θα πρέπει να προτιμώνται τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, τα οποία προσφέρουν και άλλα θρεπτικά συστατικά εκτός από απλή ζάχαρη, όπως για παράδειγμα πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα.

Κάποια παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη και θα μπορούσαν να ενταχθούν και να προσφέρουν σημαντική διατροφική αξία στο διαιτολόγιο του ασθενούς είναι:

  • Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα, δημητριακά με ζάχαρη και σοκολάτα
  • Σοκολάτα
  • Smoothie με μέλι ή τριμμένο μπισκότο
  • Βάφλες ή pancakes ή κρέπα
  • Παγωτό, κρέμα ή πουτίγκα
  • Κέικ ή τσουρέκι

Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά, καθώς εκτός από ζάχαρη δεν προσφέρουν κάποιο άλλο θρεπτικό συστατικό και η κατανάλωσή τους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια άλλη θρεπτική αξία. Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα από φυσικές πηγές, π.χ. από φρούτα ή γάλα και καταναλώστε τα σε συνδυασμό με άλλα για να λάβετε και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά παράλληλα. Η προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών μπορεί να σας βοηθήσει, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή απώλεια ή αλλαγή γεύσης, ή απώλεια όρεξης να καταναλώσετε τρόφιμα σημαντικά για την διατήρηση του βάρους σας.

Εάν είστε καρκινοπαθής, πριν αποκλείσετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας, συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικευμένο διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει κατάλληλα. Αν δεν συνδράμουν άλλοι λόγοι υγείας, π.χ. σακχαρώδης διαβήτης ή νεφροπάθειες, συνήθως ο περιορισμός τροφίμων σε μία τέτοια φάση ζωής δεν είναι απαραίτητος, καθώς μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά, όπως μεγάλη απώλεια βάρους. Ωστόσο, μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή είναι αυτό που επιδιώκεται.