Διαχείριση σωματικού βάρους

Διαχείριση σωματικού βάρους

 

Η παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από αυξημένο σωματικό λίπος. Ένας απλός τρόπος διάγνωσης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, γνωστός ως BMI. Ο υπολογισμός του BMI προκύπτει ως Σωματικό Βάρος(kg)/ Ύψος(m)2 και η κατάταξη με βάση του BMI φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

BMI (kg/m2)  
<18.5 Ελλιποβαρής
18.5-25 Νορμοβαρής
25-30 Υπέρβαρος
>30 Παχύσαρκος

 

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί ένα πρόβλημα αισθητικό, αλλά αποτελεί μία ακόμα νόσο. Άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, και κατ’ επέκτασιν και λίπος, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, ορισμένων τύπων καρκίνου και μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και άλλων νοσημάτων ή επιπλοκών.

Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιου θετικού ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που προσλαμβάνει το άτομο από την τροφή είναι μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός του. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω:

  • Αυξημένης πρόσληψης τροφής και ενεργειακών πυκνών τροφίμων, όπως γλυκά, αναψυκτικά και λιπαρά τρόφιμα
  • Χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λόγω χαμηλής σωματικής δραστηριότητας και καθιστικής ζωής
  • Συνδυασμού των δύο παραπάνω λόγων

Ο τρόπος μείωσης του σωματικού βάρους είναι να επιτευχθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας ή θερμιδικό έλλειμα, προκειμένου ο οργανισμός να κινητοποιήσει τις αποθήκες του λίπους και να οδηγηθεί σε μείωση βάρους.

Ωστόσο, η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελούν πολυπαραγοντικό πρόβλημα, όπου εμπλέκονται γονιδιακοί, οικονομικοί, εκπαιδευτικοί και ψυχολογικοί παράγοντες και για την αντιμετώπισή της από τον επιστήμονα υγείας είναι σημαντικό να ληφθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες υπόψη.

Ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που παρέχει την επιστημονική γνώση για να εκτιμήσει τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου και να συντάξει το κατάλληλο πλάνο διατροφής για την απώλεια βάρους, συνεκτιμώντας την κατάσταση υγείας του, αλλά και κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν μένει μόνο στο διατροφικό πλάνο, αλλά κύριο σημείο είναι να αναπτύξει μία θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης με τον διαιτώμενο και με την κατάλληλη καθοδήγηση και συμβουλευτική ο διαιτώμενος να αναπτύξει τεχνικές για την τροποποίηση της διατροφικής του συμπεριφοράς.

Πηγές:

  1. Obesity and Overweight, World Health Organization (WHO), https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight, Published: June 9, 2021, Accessed: Jul. 31, 2021
  2. Obesity, ​​Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER),  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742, Published: Nov. 18, 2020, Accessed: Jul. 31, 2021