Σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης

 

Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (ή σακχάρου) στο αίμα. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και προέρχεται από την τροφή που καταναλώνουμε. Η ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται από κύτταρα του παγκρέατος, βοηθά την γλυκόζη να εισαχθεί στα κύτταρα και αξιοποιηθεί για ενέργεια.

Υπάρχουν δύο τύπου σακχαρώδους διαβήτη, ο τύπου Ι και ο τύπου ΙΙ. Στον τύπου Ι σακχαρώδη διαβήτη, το ανοσοποιητικό στρέφεται ενάντια των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μην γίνεται παραγωγή αυτής. Στα άτομα αυτά, είναι απαραίτητη η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης, προκειμένου να επιβιώσουν. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά είτε δεν παράγεται αρκετή, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού με διαβήτη τύπου Ι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής του σε ένα άτομο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερες ηλικίες. Ο κίνδυνος εμφάνισής του σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος και την σωματική αδράνεια, ενώ και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση.

Και στους δύο τύπους σακχαρώδους διαβήτη, εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφική παρέμβαση και εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας για την διατήρηση του σακχάρου στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων και την πρόληψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις, νεφρική νόσο και προβλήματα όρασης. Ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που μπορεί να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη για τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές έτσι ώστε να έχει καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, για την απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, για τον υπολογισμό των υδατανθράκων που είναι σημαντικός για την χορήγηση ινσουλίνης, καθώς και για την διαχείριση υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Πηγές:

  1. What is diabetes?,  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases(NIDDK), niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes, Last Reviewed: Dec 2016, Accessed: Dec 2021