Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

 

Η εμμηνόπαυση είναι μία ιδιαίτερη, μεταβατική φάση για την ζωή της γυναίκας που χαρακτηρίζεται από την οριστική διακοπή των εμμηνορροϊκών κύκλων. Ένα πλήθος ορμονικών μεταβολών πραγματοποιούνται στον οργανισμό, καθώς οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν φυσιολογικές μεταβολές.

Η αύξηση της λιπώδους μάζας και του σωματικού βάρους και η παράλληλη μείωση της άλιπης μάζας είναι μία από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Η αύξηση του λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα που πολλές γυναίκες παρατηρούν στην φάση αυτή της ζωής τους, δεν αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά είναι δυνατό να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές. Το μεταβολικό σύνδρομο, η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και η αύξηση της χοληστερόλης είναι κίνδυνοι υγείας που αφορούν τις γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Μία ισορροπημένη διατροφή σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, βασιζόμενη στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα, φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την σύσταση σώματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, η οστεοπενία και η οστεοπόρωση είναι καταστάσεις που παρατηρούνται στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι μία φυσιολογική διαδικασία που ξεκινά ήδη από την ηλικία των 35 ετών, αλλά με την μεταβολή των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση η διαδικασία αυτή γίνεται επισπεύδεται. Μία διατροφή με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην διατήρηση της οστικής μάζας είναι απαραίτητη για όλες τις γυναίκες που πλησιάζουν στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που θα καθοδηγήσει και θα εκπαιδεύσει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση πάνω στο κατάλληλο διατροφικό πρότυπο, έτσι ώστε να βελτιώσει την σύσταση σώματός της, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και οστεοπόρωσης. Επίσης, ένα ενεργειακό έλλειμμα πιθανό να είναι απαραίτητο, χωρίς όμως στέρηση θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια βάρους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πηγές:

Silva TR, Oppermann K, Reis FM, Spritzer PM. Nutrition in Menopausal Women: A Narrative Review. Nutrients. 2021; 13(7):2149. https://doi.org/10.3390/nu13072149